IKLAN

Sunday, 16 September 2012

Teacher Appreciation Day, 2012




'Teacher Appreciation Day', 2012 merupakan penghargaan buat guru oleh NSTP.  Hari nie 15 September 2012 (Sabtu), bergerak ke Putrajaya untuk menghadiri 'Teacher Appreciation Day' oleh NSTP. Pertama kali ke majlis nie dan memang rasa teruja sangat nak ke sana. Awal pagi lagi suami menghantar saya ke Hotel Pullman Putrajaya Lakeside. Pertama kali juga menjejakkan kaki ke sini dan saya sudah terpukau dengan kecantikkan suasana hiasan dalaman serta persekitaran dan juga seni bina bangunan yang terdapat di sini. Sesiapa sahaja yang tiba dan bermalam di sini pasti akan teruja dengan keindahan seni bina serta landskap yang menarik di Hotel Pullman Putrajaya Lakeside ini.


Acara untuk hari ini sememangnya menarik. Setibanya di meja pendaftaran kami diberikan 'doorgift' serta senaskah surat khabar. Saya mengambil tempat di tengah-tengah kerana ruangan di hadapan hampir penuh. Kami dipelawa pula untuk menjamu selera (sarapan) dengan menu nasi impit, kuah kacang dan kuah lodeh serta kuih popia dan kek.

Acara pagi itu diteruskan lagi dengan kehadiran penyanyi kecil molek dan cantik iaitu Sheila Majid. Ini pertama kali saya lihat kak Sheila Majid dan sememangnya orangnya cantik, 'simple' dan muda jer. Seronok berkongsi cerita tentang kecantikan Sheila Majid. Dia tak kedekut untuk berkongsi idea dan pengalamannya. Kehadiran beliau adalah untuk mempromosikan produk kecantikannya iaitu 'JERNEH'.

Pagi yang tenang itu juga kami teruskan lagi dengan acara senamrobik. Apa lagi kami yang baru selesai  makan tadi terus bersenam dan sememangnya baik untuk kesihatan diri...heheee
Acara seterusnya pula ialah demonstrasi masakan oleh chef Florence Tan . Masakan pada hari ini ialah 'Ayam Pongteh' . Fuuyooo...dah rasa memang sedap dan cara nak masak pun senang jer tak susah. Tengok senang laaa buat tak tau laaa jadi ke tidak...hahaaa

Bahan-bahan utama nak masak ayam pongteh ini ialah ayam, kentang, tauchu (ditumbuk @ dikisar), kicap cair, kicap pekat, dan cendawan citaki . Cara masaknyer mudah sahaja, tumiskan bawang putih dan merah hingga bau wangi , masukkan tauchu yang dikisar. Kemudian, masukkan ayam dan air. Seterusnya masukkan cendawan citaki, ubi kentang serta kicap cair dan kicap pekat. Didihkan sehingga  pekat.



Selesai habis acara masak memasak, jam pun nak menunjukkan masa untuk makan tengah hari. Kami pun menjamu selera di ruang makan di tingkat bawah. Banyaknyer laaa menu makanan untuk hari nie, dengan saladnyer, pencuci mulutnyer, kuih-muih dan sebagainya. Saya makan ala kadar jer hahahaa...yer ker nie...kuih dan kek tak ambik pun... : )

Selesai menjamu selera dan solat, acara seterusnya ialah demonstrasi pelumba kereta di luar dewan. Sebelum demonstari bermula, kami diperkenalkan dengan latar belakang beliau.  Memang hebat cara dia memandu di jalan raya, berderummm derummm bunyi enjin kereta....heheee


Sebelum pulang, ambil kesempatan bergambar dulu...hehee

Tamat sudah acara hari nie...memang menyeronokkan. Saya juga sempat membeli makanan sejuk beku 'my Chef Simply Delicious', yang dijual di dewan ini.



Saturday, 8 September 2012

Rumah Terbuka Raya 2012 / 1433 H



Ahmadenijad bersama teman-temannya bersantai di buaian.

Hari Sabtu nie iaitu pada 8 September 2012, merupakan hari persekolahan ganti untuk sekolah saya dan juga Ahmadenijad Al-Harits. Taska PASTI As-Shafiee, tempat anak belajar telah mengadakan Hari Terbuka Raya 2012. Begitu juga di sekolah saya, selepas jam 10 pagi, kami mengadakan Hari Kelas Terbuka Raya 2012.



Suasana di Pasti As-Shafiee, tempat Ahmadenijad menimba ilmu.



Suasana di kelas ...

Kemeriahan dan semangat kerjasama di antara setiap murid dan guru jelas tergambar. Kerjasama di antara setiap murid dan guru menggambarkan sikap toleransi yang begitu kukuh di kalangan guru serta murid-murid. Pelbagai juadah disediakan oleh guru-guru, malahan murid-murid juga turut membawa juadah untuk dikongsi bersama-sama. Saya hanya menyediakan mee hoon singapore, rendang ayam dan buah tembikai untuk murid-murid di kelas 5 Budiman.


Mee hoon singapura...

Di sekolah anak pula, ummi menyediakan mee hoon singapore untuk di jamu di sana. Anak yang lengkap berbaju melayu serta sampin, jelas keriangan diwajahnya. Malahan, dia juga dengan perasaan gembira menyatakan pada ummi bahawa dia mendapat duit raya. Sayangnya, ummi tidak dapat bersama anak ummi untuk meraikan majlis di sekolahnya. Hanya abah yang menemani Ahmadenijad di sana.

Pulang dari sekolah, kami ke rumah kakak ipar untuk menjamu pula mee kari. Hari nie, alhamdulillah sememangnya rezeki yang murah.


A'shadieeyah Hafthah di rumah mak nak makan mee kari ...heheee


Kami juga ada menyediakan pelbagai juadah untuk tetamu yang datang ke rumah untuk berhari raya pada 1 September 2012 (Sabtu). Hanya menjemput jiran-jiran sebelah rumah jer dan rakan-rakan ...hahaaa



A'shadieeyah dan Ahmadenijad bersama 3 rakannya yang beraya di rumah kami.



Kek lapis sarawak ...yummyyy



Spagetti goreng, satay kebab, nasi impit dan rendang ayam diantara menu yang dihidangkan untuk tetamu...ringkas jer



Gaya Ahmadenijad sedang makan kek lapis.


Spagetti goreng ... boleh tahan laaa jugak rasanya...heheee 



Petangnya pula, sekeluarga abang ipar datang ke rumah. Anak-anak saudaraku : )



Sebelah malamnya pula kami ke rumah Ayah Long kepada Ahmadenijad di Segambut. Majlis hari raya di sana, makan-makan lagi...seronoknyer.



A'shadieeyah Haftah dan ummi sedondon warna merah jambu yer untuk tahun 2012 ..heheee



Besarnya beruk yang pegang oleh Ahmadenijad, Farid dan Amir ...heheee



Gambar A'shadieeyah yang cukup kelakar..hahahaaa