Wednesday, 15 January 2014

WilDLlife Park, PhiLiP IsLanD ( Part 6 # Melbourne - In Spring )


Kami DatanG LaGi Ke Sini, MeLBouRne - In SpRinG ( Part 6 )

Wildlife Park, Philip Island
19 November 2013 ( Selasa )





Cuaca kat sini cukup baik, cerah dan udara yang nyaman. Sekitar jam 6.30 pagi, keadaan langit dah cerah dan fajar semakin menyingsing. Pagi nie ( 19 November 2013 ; Selasa ) kami akan bergerak ke Philip Island. Philip Island terletak di bahagian Tenggara Victoria. Sebelum tu sempat laa juga kami berposing-posing kat beranda luar bilik penginapan kami. Sekitar jam 7.30 pagi kami meneruskan perjalanan. Perjalanan memang jauh dan memakan masa lebih kurang 2 jam. Disebabkan keadaan kereta kami yang sering bermasalah, perjalanan menjadi semakin panjang. Di pertengahan perjalanan, kereta buat hal lagi, macam biasa kereta hanya akan bergerak 40 kmj. Kami singgah di stesen minyak dan matikan enjin untuk enjin rehat kejap..hhehehehe



Di stesen minyak, berhenti rehat seketika.


Alhamdulillah, sekitar jam 10.40 pagi ( waktu di sana ) kami tiba di Wildlife Park, Philip Island. Bayaran nak masuk ke sini ialah AUD 17 seorang. Tiba di sini, keadaan tenang jer dan kenderaan pengunjung pun tak laa banyak. Masuk jer dalam Wildlife Park, kami terlihat haiwan-haiwan yang comel-comel. Keluasan kawasan Wildlife Park nie memang besar jugak, jenuh laa juga kaki melangkah tetapi terubat laa juga kepenatan tu dengan keadaan pemandangan yang menarik.

Tempat nie memang banyak kanggaru, dari yang kecil hinggalah yang besar. Seronok sangat tengok kanggaru-kanggaru nie, manja dan baik jer. Kanggaru tu akan datang kepada kita sekiranya kita memberi makanan kepadanya. Makanan untuk haiwan di sini boleh dibeli dikaunter dengan harga AUD1 jer.



Landak nie mulut dia muncung jer heheehee


Koala yang suka tidur jerrrr… malas betuiiii hahahaa


Haiwan yang berbulu lebat berwarna coklat tu ialah WOMBAT ...


Inilah tempat tinggal Wombat… dalam tanah. Sebab tu laa badan dia comot dengan tanah heheheee


Pemandangan yang indah di Wildlife Park.



Haiwan yang jinak. Tapi bila haiwan nie patuk nak ambil makanan di tangan saya…geli dan tajam lak paruhnya mematuk.



Tak tau apa nama haiwan nie, kaki dia macam itik.


Spesis pokok yang menarik dan unik.



Gambar di sebelah kiri ialah dinding rumah yang diperbuat dari ranting kayu. Manakala disebelah kanan pula gambar pokok yang berbunga putih serta sangat menarik.



Berjaya juga ambil gambar nie…Lompat tinggi-tinggi hehehehee


Lompat lagi… 


Fobia dengan angsa, biasanya kalau kat tempat kita angsa nie suka kejar orang dan agresif sikit. Berbeza angsa di sini yang baik dan tak der laa asyik nak menyudu kita atau mengejar kita.

Selain kanggaru, ada juga pelbagai jenis haiwan seperti koala, wombat, tasmanian devil, angsa dan pelbagai jenis burung dan banyak lagi haiwan di sini. Gajah, zirafah, badak sumbu, buaya tu tak der la yer ...hehehehhee



Seronok bagi kanggaru nie makan…macam kebulur sangat jer kanggaru nie hahahaa
Ada juga kanggaru yang suka pegang tangan saya ketika memberi mereka makan. Terasa tajam kuku kanggaru dan geli lak rasa tangan kerana dijilat oleh kanggaru.



Punyer laaa besar anak kanggaru nie, nak jugak masuk ke dalam kantung ibunya. 


Cuba tengok kat perut kanggaru nie, anak nyer sedang masuk dalam kantung ibunya. Sangat teruja tengok heheheee...

Spesis burung unta kot… kepala gondol dan kebiru-biruan : )



Pemandangan yang indah… Subhanallah


Rumput yang berbunga kuning nie cantik pulak : )




Berbunga jingga dan sangat cantik dipandang.


Cantiknyer bunga nie, warnanyer sangat menarik.




Berbunga putih bersih sungguh menarik pandangan mata : )






Setelah penat meredah kawasan di sini, kami pun minum air tin dan duduk berehat seketika. Kemudian kami singgah ke kedai cenderahati, banyaknyer anak patung koala dan kanggaru. Kami setakat jeguk-jeguk jer  : )


Layan jer laaa gambar-gambar yang diambil di Wildlife Park nie yer : )
Paling tidak dilupai, di pintu masuk tu jangan lupa beli makanan untuk haiwan di sini. Teringat lak, suami beli makanan haiwan tu dan entah macam mana, plastik pembungkusnyer bocor. Habis bertaburan makanan tu di lantai. Penjaga kaunter tu punyer baik, dia beri bungkusan makanan yang baharu kepada kami dengan muka yang senyum manis punyer hehehee...






Tuesday, 14 January 2014

ApoLLo BaY & AnGeLSeA ( Part 4 # MeLBourne - In Spring )


Kami DatanG LaGi Ke Sini, MeLBouRne - In SpRinG ( Part  4 )

Apollo Bay & Angelsea
18 November 2013 ( Isnin )


Menjamu selera di kedai nie, setelah penat menikmati pemandangan di GOR.

Selepas penat menjelajah ketiga-tiga tempat di Great Ocean Road (GOR), Port Campbell, kami bergerak ke Apollo Bay untuk mencari kedai makan. Perut tak der laa rasa lapar sangat pun, agaknya cuaca yang sejuk dan rasa seronok melihat pemandangan yang indah hingga terlupa untuk rasa makan ….hehehehhe

Apollo Bay, pekan kecil tetapi menarik dan kita boleh lihat bersebelahan dengan jalannya ada laut dan pantai yang sangat cantik, subhanallah. Kami tiba di sini sekitar jam 2 petang ( waktu di Melbourne). Kami jalan-jalan di deretan kedai-kedai. Sambil jalan-jalan, kami mencari-cari kedai makan untuk mengisi perut : )



Suami sedang memesan makanan di kaunter.



Dapat resit dulu, makanan belum sampai lagi. Perkhidmatan kat kedai nie pun bagus, makanan cepat jer sampai. Antara menu untuk hari nie, Butterfish dan Min Chips, Teh Chamomile panas, Scallops and Chips.


Teh Chamomile tu jenama Lipton  : )



Scallops and  Chips ,  yang diletakkan sedikit hirisan lemon. Scallops atau dalam bahasa Melayu dikenali sebagai (Kekapis) nie memang sedap. 



'Butterfish and Min Chips'




Laluan yang tidak sibuk, pemandangan yang indah. Bergambar di tepi bunga-bungaan putih yang cantik. 



Deretan kedai yang terdapat di Apollo Bay.



Di hadapan jalan tu ada kedai 'Fruit and Vege', selesai menjamu selera kami singgah ke sini untuk membeli buah ceri. Sekilo AUD 19.90, tetapi berbaloi memang sedap buah ceri nie berbanding yang kami beli di Victoria Market. Buah epal kat kedai nie pun memang sedap. 



Ini pantai di Apollo Bay, kuat sangat angin yang bertiup. Cuba tengok beg sandang saya tu, tutup beg tu terangkat sebab angin yang kuat. Bila angin bertiup kuat, rasa sejuk sangat walaupun matahari cerah memancarkan sinarannya : )
 
Taman yang dihiasi dengan arca kayu terletak berhampiran dengan pantai di Apollo Bay.
 

 
Pemandangan di sepanjang jalan raya ketika kami ingin pulang semula ke Victoria. Jalan raya sememangnya bengkang bengkok dan kami dapat menyaksikan keindahan pantai dan laut yang membiru. 
 

Perjalanan menuju ke Angelsea.

Perjalanan kami diteruskan untuk pulang semula ke Victoria. Sebelum tu, kami singgah sebentar di Angelsea. Tempat nie bersih jer dan tenang. Berhenti kat sini pun sekejap, sekadar menikmati pemandangan indah di sini.
 
 
 
Di sebelah kanan gambar ialah laluan untuk ke tandas. Tandas kat sini bersih sangat, walaupun tak der orang jaga untuk bayaran masuk ke tandas : ) 
 
 Nampak unik sangat pokok nie : )
 
 Pemandangan yang indah di Angelsea.
 

Perjalanan kami diteruskan dari Angelsea ke Victoria untuk menuju ke tempat penginapan kami di St. Kilda. Sepanjang perjalanan untuk ke Victoria, kami menikmati keindahan pantai dan air laut yang begitu indah.
 
Sambung lagi yer perjalanan kami ke tempat penginapan di St. Kilda, Victoria…  (Part 5 # MeLBourne - In Spring)
 



Wednesday, 18 December 2013

The 12 ApoStleS, PorT CampBell NaTioNaL ParK ( Part 3 # MeLBourne - In Spring )


Kami DatanG LaGi Ke Sini, MeLBouRne - In SpRinG ( Part 3 )

Port Campbell ; Great Ocean Road
Hari Pertama : 18 November 2013 ( Isnin )




Perjalanan dari Loch Ard Gorge ke 12 Apostles hanya mengambil masa sekitar 10 minit jer. Tempat pakir kereta di sini memang luas. Kami pun mencari-cari juga tempat pakir kereta yang kosong, Alhamdulillah dapat juga pakir kereta walaupun kena laa berjalan jauh sikit. Di sini, ramai pengunjung berbanding ketika kami berada di tempat-tempat sebelum nie. Malahan, laluan yang perlu kami lalui juga tidak laa jauh sangat. Sepanjang laluan pejalan kaki, terdapat papan tanda yang memberi amaran supaya pengunjung berhati-hati dengan ular.   Tetiba teringat lak kat Sherbrooke River tu, siap duduk-duduk kat dalam rumput-rumput yang merimbun. Selamat tak der ular yang bersarang kat situ ..hehehee Alhamdulillah ...

Disini juga terdapat tempat untuk helikopter mendarat. Siapa yang berminat nak menaiki helikopter boleh laa menyewa perkhidmatan ini.


Maklumat di atas nie terletak di tepi dinding sebelum masuk ke kiosk nie. Kedai yang menjual pelbagai barangan cenderahati, makanan ringan pun ader jugak. Masuk ke kedai nie dan keluar pintu belakang dan terus bergerak menuju ke arah pantai.  


Maklumat tentang tempat ini untuk semua pengunjung yang datang ke sini. 



Melalui kawasan seperti terowong kecil ini sebelum sampai ke pantai. Tertulis di papan tanda ' Twelve Apostles, Port Campbell National Park'. Dulu memang ada 12 batu-batu nie, tapi sekarang dah tinggal sekitar 8 jer. Biasa la batu yang berada di pinggir pantai yang sering dilanda ombak. 





Langit yang membiru dan tumbuhan yang menghijau. 



Pemandangan yang cukup indah.









Macam kepala dan ada mulut jer batu yang paling kecil tu ; )




Disebalik pohon-pohon renek dan ranting-ranting kayu.



Kombinasi warna yang cukup indah dan pemandangan yang sememangnya memukau mata yang memandang.



Disebalik bunga kecil yang berwarna kuning, sangat indah ciptaanNya.



Disebalik pohon-pohon renek yang menghijau dan langit yang membiru.



Bunga di pinggir laluan pejalan kaki.



Kat sini memang banyak sangat pohon renek nie. Cantik sangat tumbuhan nie.



Deruan ombak yang menghempas pantai kelihatan beralun-alun dan berwarna putih kebiru-biruan.



Disebalik ranting kayu. 




Di tempat pakir kereta pulak, kami terpandang laa ada beberapa  kereta antik. Berjumpa juga dengan tuan empunya, rupanya hari nie mereka ada konvoi untuk kereta-kereta antik. Mereka berkumpul dan kemudian akan bergerak entah ke mana, lupa lak nak tanya. Sempat laa jugak kami ambik gambar kat kereta-kereta antik nie.



Kereta antik yang berwarna silver begitu menawan sekali : )



Nie lah helikopter yang boleh pengunjung sewa. Naik nie, boleh laa pusing-pusing tengok pemandangan dari atas lak.. errmmm mesti best kan. Teringin pun ader nak naik helikopter, makanya kami pun bertanya laa harganya. Mahal sangat la pulak nak naik nie. Tak per laaa, dah tengok pun semua pemandangan tadi, tak perlu laa nak naik helikopter nie…pujuk hati hehehee...


Sambung lagi yer cerita kami di Apollo Bay dan Angelsea … ( Part 4 # MeLBourne - In Spring)  ; )