IKLAN

Wednesday, 10 June 2015

Makanan KOREA ... Ke Korea Kita

Hari kedua menginap di Berjaya Times Square (10 Jun 2015 ~ Rabu), kami menjamu selera di Dubu-Dubu untuk makan tengah hari. Sebuah restoran yang menghidangkan makanan Korea. Teringin sangat nak makan makanan Korea, walaupun belum pernah pergi ke Korea hihiii.

Inilah set yang dipilih untuk menu hari nie yer : )
Berbaloi laa dengan harga dan menu yang kami makan, memang penuh meja hihii


Antara menu-menu yang boleh dipilih oleh pelanggan.



Nasi yang ditabur dengan bijan, dan semangkuk sup. Sedap nasi nie, lembut jer butir nasinya : )



Ahmadenijad yang melihat lauk-pauk yang dihidangkan. Air yang diminum oleh Ahmadenijad ialah 'Roasted Barley Tea', yang dihidangkan dengan set menu yang telah dipilih. Air nie tawar sikit, jadi kami campurkan sedikit dengan gula merah yang boleh minta dengan pekerja yang bertugas di restoran. Biasa laa, kami sekeluarga nie suka minum air yang manis heheeehee...



Ini pula Soondubu Jigae, mungkin ada pengunjung / pelanggan yang suka. Tapi saya kurang sikit laa, anak-anak pun kurang berminat dengan menu nie.



Ini manisan, tak pasti nama menu nie. Lembutnya isi yang putih tu macam kita makan Tau Fu Fa, dan kuah tu pula manis dan ada rasa macam kulit lemon. Memang sedap, tapi sayang kerana sikit sangat la pulak manisan nie hihii



Ini pula adalah 'Korean Honey Wings'. Ayam goreng yang bersalut madu nie rasanya manis. Anak-anak tak minat sangat sebab rasa manis madu tuu.



Menu nie pun sedap, 'Honey Garlic Bulgogi (Beef)'.
Sayur taugeh dan kimchi. Sayur memang kegemaran saya dan menu nie memang sedap : )



Pemandangan restoran yang diambil dari dalam lif.


















Tuesday, 9 June 2015

Cuti-Cuti Dok Sini Jer ~ KL ~

Cuti Sekolah Pertengahan Tahun 2015 menjelang sudah. Kami tak rancang ke mana-mana pun. Pada rancangan awal nak balik kampung di Sarawak, tapi tak jadiii lak. Entah macam mana, suami kesian pulak kat anak-anak yang duduk jer kat rumah tidak kemana-mana. Suami pun menempah laa bilik penginapan di Times Service Suites @ Times Square (9 Jun 2015 ~Selasa~ hingga 12 Jun 2015~ Jumaat). Kami bercuti dekat-dekat jer dan nak bagi peluang kat ummi gi 'shopping shopping' hihiiii... maklumlah kaki suami selepas pembedahan tempoh hari belum baik sepenuhnya. 

Hari pertama kami tiba, suami berhentikan kereta dan kami turun di Berjaya Times Square East. Kami diberikan kad akses untuk masuk ke sini. Kad akses untuk lif dan pintu diruang lobi. 

Ruang meja makan.

Pemandangan bilik utama dari arah ruang tamu.

Jelas kelihatan menara Kuala Lumpur dan KLCC dari kolam renang nie.

Pemandangan sekitar kawasan kolam renang. 

Ahmadenijad suka sangat laa dapat mandi-manda kat kolam nie. Berendam lama laa dia kat sini pun tahan jer. 

Pemandangan dari Tingkat 34, A'shadieeyah bersama Upin nya.

Ruang menonton televisyen untuk anak-anak di sini yer.

Sini pula ruang menonton televisyen untuk ummi dan abah tau. Tapi dua beradik nie monopoli pula kedua-dua ruang rehat yang terdapat dalam apartment nie. Gambar nie diambil pada hari akhir di sini (Jumaat ~ 12 Jun 2015)


Ruang pantry nie terletak bersebelahan bilik anak. Sebuah lagi ruangan dapur dilengkapi peti ais, cerek elektrik dan ketuhar berada berhampiran dengan pintu masuk.



Puas hati sangat, apartment nie ada dua bilik, 2 pantry dan 2 bilik air yang luas , bersih dan selesa sangat. Kalau nak pergi membeli-belah boleh turun jer kat tingkat bawah dah jumpa pusat membeli belah Times Square. Beberapa hari tinggal di sini pun, saya jarang keluar membeli-belah. Kami sekeluarga hanya akan keluar untuk makan. Lagipun, pada hari kami mula menyewa di sini, keadaan saya pun tidak berapa sihat. Badan rasa lemah, sendi-sendi badan pun rasa sengal dan sakit.

Hari pertama tiba di sini, hari pun dah petang dan kami duduk di bilik sahaja. Selepas maghrib, kami sekeluarga keluar untuk makan di tingkat bawah penginapan kami nie iaitu di Berjaya Times Square. Kami singgah membeli makanan di kedai serbaneka dan kemudian makan di KFC.

Saya pergi membeli-belah pada hari Jumaat, ini memang betul-betul shopping : )   Macam-macam diborong, beli baju, minyak wangi, barangan kosmetik, kasut dan barang-barang anak.  Hari nie (Jumaat) kena juga cari barang iaitu gelas berkaki untuk menggantikan gelas kat apartment kami yang telah pecah oleh Ahmadenijad.

Lain-lain cerita akan bersambung yer...  : )






















Sunday, 31 May 2015

Laksa Ikan SekoQ

Hari nie 31 Mei 2015 (Ahad) kami sekeluarga menjamu selera tengah hari di Restoran Shariah D'Impiana yang terletak sederet dengan JPJ Bandar Baru Bangi, di seksyen 7. Pertama kali kami singgah makan di sini. Hiasan dalaman restoran nie pun cantik. Restoran nie juga ada ruang berhawa dingin.  


A'shadieeyah dan Ahmadenijad, seperti biasa A'sha makan 'ketam' goreng. A'sha yang pelat sebut kentang menjadi 'ketam' bunyinya. Susah payah ummi nak faham apa yang dituturkan. Ummi kata laa kat sini tak jual 'ketam goreng'. A'sha tetap sebut nak ketam goreng jugak. Akhirnya abang Ahmadenijad yang memahami bahawa A'sha nak kentang goreng. Haiii A'sha, macam-macam karenah dia.


Air kami sekeluarga : )

Ini makanan yang abah pesan.

Ini pula menu yang menjadi pilihan ummi, nasi goreng. Sedap nasi goreng nie yang disertakan dengan udang goreng bercampur sayur kacang panjang dan bunga kobis, hirisan timun dan kentang goreng.

Menu pujangga hati anak ummi laa nie kentang goreng kegemaran A'shadieeyah.

Sekali lagi kami berkunjung makan di sini, tapi sebelah malam pula. Teringat pertama kali datang ke sini, ada terlihat banting yang iklan 'Laksa Ikan Seekor'. Suami laa yang perasan kat sini ada jual laksa. Malam nie (12 Jun 2016~Jumaat) kami datang menjamu selera di sini pula, nak makan laksa ikan SekoQ : )

 Iklan banting di Restoran Sharifah D'impiana,  Laksa Ikan Seekor hanya RM5 sajer.

Inilah laksa Ikan Seekor, memang puas hati makan dan laksa nie memang sedap : )
Saya dan suami pesan laksa nie untuk makan malam.

A'shadieeyah pesan kentang goreng lagi : )

Ahmadenijad pula makan kuew tiew goreng. Tengok laa besarnya pinggan dan banyak lak tu. Air jus oren tu pula kepunyaan saya.