IKLAN

Monday, 12 October 2009

Program Pendidikan Kesihatan Pergigian

PrOgRaM PeNdIdIKaN KeSiHaTaN PeRgIgIaN

Program Pendidikan Kesihatan Pergigian berlangsung pada 12 Oktober 2009 (Isnin) sehingga 14 Oktober 2009 (Rabu) bertempat di Auditorium TAZA, IPGMKBL. Pendaftaran peserta diadakan pada hari Isnin seawal jam 8 pagi sehingga 8.30 pagi. Selepas itu, majlis dirasmikan oleh Dr. Chia Jit Chie (Pegawai Pergigian Bahagian Kuching). Selesai upacara perasmian dijalankan, bermulalah aktiviti mendengar pelbagai ceramah berkaitan dengan 'pergigian'.Antara ceramah yang disampaikan pada hari Isnin (12 Oktober 2009) ialah :

i) Taraf Kesihatan Mulut di Sekolah
ii) Jenis Fungsi Gigi dan Penjagaaniii) Masalah Kesihatan Pergigian dan Rawatan
iv) Peranan Guru Dalam Meningkatkan Tahap Mulut Kanak-kanak Istimewa
v) Program Bersepadu Sekolah Sihat (PBBS)

Pada 13 Oktober 2009 (Selasa), pada jam 8.00 pagi sehingga 8.30 pagi acara 'Demonstrasi Amali Memberus Gigi' diadakan. Semua bakal guru diajar cara memberus gigi dengan betul oleh jururawat. Tak sangka dah dewasa macam nie ada lagi kena ajar cara memberus gigi...teringat di awal usia tadika dan sekolah rendah kita diajar untuk memberus gigi dengan betul...hehehee dan yang paling seronok ialah apabila bakal guru diberikan ubat dan berus gigi percuma pada 14 Oktober 2009 (Rabu)...seronoknyer laaa. Pada pagi selasa kami hanya melihat demonstrasi oleh jururawat sahaja dan pada pagi rabunya, kami dikehendaki membuat latihan memberus gigi.

Lihat laaa gambar-gambar di bawah dengan pelbagai aksi dari rakanku yang sedang mempelajari cara untuk memberus gigi dengan betul...Di tepi longkang...


Aksi-aksi peserta yang mengikuti 'Program Pendidikan Kesihatan Pergigian'.

Selesai 'Demonstrasi Amali Memberus Gigi', kami mendengar ceramah yang bertajuk :
i) Peranan PKHEM Dalam Promosi Kesihatan Mulut
ii) Peranan Guru Dalam Promosi Kesihatan Mulut di Sekolah

Selesai mendengar ceramah tersebut, kami mengikuti 'Pemeriksaan Pergigian yang dilakukan dibahagian ruang hadapan pintu masuk TAZA. Setiap daripada kami diberikan peluang untuk membuat pemeriksaan gigi dan kami diberikan nasihat oleh doktor gigi mengenai kerosakan gigi dan masalah gigi yang kami hadapi dan perlu tangani. Kami juga diberikan peluang untuk membuat temujanji dengan pihak klinik pergigian ini bagi yang menghadapi masalah berkaitan dengan gigi.

Pemeriksaan gigi oleh doktor gigi yang bertauliah.

Tekun mendengar ceramah...Pada hari ketiga program ini iaitu pada 14 Oktober 2009 (Rabu) selesai membuat latihan memberus gigi, kami perlu membuat persediaan persembahan.

Persembahan dari kumpulan PJK


Acara yang ditunggu-tunggu iaitu penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang untuk acara persembahan yang disampaikan oleh

No comments: