IKLAN

Sunday, 10 October 2010

AhMaDeNiJaD GeNaP 27 BuLaN


Ahmadenijad juga suka pada binatang, terutamanya kucing. Kalau nampak kucing jer, pasti dia akan memanggil kucing tersebut... "cat...cat...cat...sayang cat...kiss cat..." hehee jerit Ahmadenijad. Gambar ini diambil ketika hari raya pada 12 September 2010 ketika usia Ahmadenijad 26 bulan ( 2 tahun 2 bulan 2 hari), di rumah pak usu saya.

10.10.10 maka genaplah Ahmadenijad AL-Harits berusia 27 bulan atau 2 tahun 3 bulan. Keletahnya…amboiii boleh tahan, dengan pertuturannya yang semakin lancar. Malahan, dah pandai menyanyikan dua buah lagu pendek seperti lirik di bawah …


Susu lemak manis,

Santan kelapa muda,

Niejad jangan nangis,

Ummi buat kerja.********************************


Pon…pon…pon…pon…

Kereta kecil ku berbunyi,

Marilah adik mari naik,

Boleh ku bawa jumpa nenek.


Ahmadenijad dah hafal lagu nie dan menyanyikan dengan gembira sekali. Malahan, dia juga mengingati bahawa setiap kali makan harus membaca doa dan menadahkan tangan serta setiap kali hendak memulakan perjalanan menaiki kereta juga perlu membaca doa. Adakala ummi terlupa nak baca doa sebelum memulakan perjalanan menaiki kereta…maka Ahmadenijad mengingatkan ummi “ummi baca doa” katanya dengan manja. Ummi tersipu malu..heheee …Suka sangat bergambar sambil menunjukkan isyarat 'peace' sambil menunjukkan gambar 'Ben 10' yang terdapat pada bajunya. Ini bukan baju Ahmadenijad sebab tu laaa nampak besar jer bajunya, sebenarnya ini adalah baju Abg Amir (sepupu Ahmadenijad). 'Niejad pinjam kejap yer' kata Ahmadenijad pada ummi ketika tuan empunya bajunya sedang tido... : )


Ketika usia 2 tahun 2 bulan, Ahmadenijad demam. Dikala ini Ahmadenijad dah tak takut makan ubat, ummi hanya beri ubat menggunakan sudu dan Ahmadenijad makan tanpa membuang keluar ubat tersebut…”ermmmm…manis ubat ummi” sambil menunjukkan tanda isyarat ibu jarinya untuk mengatakan sedap. Kalau sebelum nie, Ahmadenijad diberikan ubat menggunakan picagari untuk memasukkan ubat dan diberikan kepada Ahmadenijad. Masa tu, memang payah sangat nak bagi ubat sebab dia akan menolak semula ubat yang diberikan. Tapi ada laaa caranya hingga dia tak dapat menolak dan ubat akan memasuki ruang kerongkongnya…hahaaaKoleksi gambar Ahmadenijad ketika usia setahun 16 hari.

Ahmadenijad juga dah pandai hendak memilih dan menentukan pakaian yang hendak digunakan ketika keluar berjalan-jalan. Setiap kali nak keluar berjalan, dia akan kata “ummi, nak seluar panjang” maksudnya dia nak pakai seluar panjang jeans. Dia juga akan ambil minyak wangi dan semburkan kat badan serta menggunakan losyen untuk disapukan ditangan dan kakinya : )Ahmadenijad dengan seluar jeans nyer.


Tabiat Ahmadenijad juga ialah suka basuh tangan. Belum abis makan lagi, dia dah nak basuh tangan. Hingga 2 atau 3 kali nak basuh tangan jer…boring ummi..hahaahahaGambar ini diambil ketika usia Ahmadenijad 2 tahun 3 bulan pada 19 Oktober 2010. Dah semakin membesar anak ummi.

Menjaga kebersihan yang terlampau lak sehingga menjemukan. Tapi bagusnya dia memang akan membersihkan tangannya dengan bersih dan tangannya juga disabunkan. Lepas tuu…bila membilas pulak punya laa lama nyer…nak tertido ummi…heheee


Koleksi gambar-gambar Ahmadenijad ketika usia sepuluh bulan 22 hari pada 1 Jun 2009.


2 comments:

SHAZA said...

hai miesha, dah ada blog yer....wah, dah semakin cerdik nejad nie kan.

JariLentik said...

kuitnya......anak kucing tu... hehehe...