IKLAN

Sunday, 24 May 2009

KuRsUs PeMaNtApAn AmALi FaRdHu AiN 2009

Kursus Pemantapan Amali Fardhu Ain 2009 diadakan di Masjid Al-Muallimin, Institut Pendidikan Perguruan, Kampus Batu Lintang, Kuching iaitu pada 23 Mei sehingga 24 Mei 2009. Pada hari pertama, diadakan pengurusan jenazah, bermula menkafankan jenazah, sembahyangkan jenazah dan mengebumikan jenazah telah kami belajar pada hari tersebut.

Selaku ketua pendaftaran, pagi nie kena laa turun awal sikit ke masjid untuk menyiapkan persiapan bagi pendaftaran kursus pada pagi tu...setiap peserta akan diberikan fail yang mengandungi nota-nota untuk kursus ini.

Selepas solat zohor pula diadakan menghafaz ayat-ayat lazim sehinggalah asar dan disambungkan semula selepas isyak. Malam ini juga kami dikehendaki menghafaz doa-doa dan niat solat-solat hajat. Kemudian menghafaz doa dan wirid selepas solat. Pada jam 3 pagi pula diadakan qiamullail di masjid.

Sedang menghafaz ayat-ayat lazim...selepas tu akan diuji la pulak oleh fasilitator...

Keesokkannya (24 Mei 2009 : Ahad) pula diadakan solat berjemaah masbuq dan muafiq. Makmum Muafiq ialah makmum yang sempat membaca al-fatihah sebelum imam rukuk pada rakaat pertama, manakala makmum masbuq ialah makmum yang tidak sempat membaca al-fatihah bersama imam. Makmum masbuq yang sempat mendapat rakaat bersama imam dalam 2 keadaan iaitu :

1) Sempat takbiratul ihram dengan imam ketika imam belum rukuk.
* Makmum hendaklah membaca al-fatihah sekadar yang ia sempat dan hendaklah rukuk bersama imam apabila imam rukuk.

2) Makmum yang datang ketika imam sedang rukuk.
* Makmum hendaklah takbiratul ihram dan terus rukuk bersama imam.
* Tidak perlu membaca al-fatihah dan dikira mendapat rakaat bersama imam.


Khusyuk mendengar taklimat mengenai solat berjemaah masbuq dan muafiqpraktikal pulakk...
Sejurus itu, diadakan majlis penyampaian cenderahati untuk peserta kursus. Akhirnya tamatlah sesi kursus pemantapan amali fardhu ain 2009 yang diadakan di masjid al-muallimin.

1 comment:

Helmiyani said...

bagusnya ada kursus macam ni sekali sekala.. :)